TILBAKE TIL STARTSIDEN

Gallesteinene på bildet over, vil neppe gi symptom i det hele tatt. Dette er det legen kaller et "tilfeldig" funn:

Dette er to store gallesteiner (2,5 cm) som er forkalket. Fordi gallesteinene inneholder kalk, kommer ikke ultralydbølgene gjennom, og vi får en svart ultralydskygge under steinen. Steinen til venstre er så kalkrik at ultralydbølgende kun trenger knapt en mm inn i steinen. Derfor får en inntrykk av at steinen kun er et "skall".

Bildet her er klassisk for en forkalket gallestein: Steinen er lys, og kaster "ekko-skygge". Det svarte omkring gallesteinen er galle i galleblæren.

Andre ganger kan vi finne (svært) mange stein i galleblæren. De som er så små at de kan kile seg inn i gallegangen, klarer vi vanligvis ikke å se med ultralyd. Men pasienten har da klassiske symptom:

 

 

De fleste stein i galleblæren ("gallestein") gir ikke plager. Men gallestein kan bevege (se annen nettside ) seg og legge seg som en propp i utførselsgangen for gallen. Da får pasienten gallesteinsmerter. Men er gallesteinene små nok, kan de gå ned i gallegangen og skape forferdelig smertefulle symptom. I svært sjeldne tilfeller kan de små gallesteinene sette seg fast i den felles utførselsgangen for galle og eksokrine pancreas. Når dette skjer kan det oppstå en fryktet tilstand som kalles "akutt pancreatitt". Akutt pancreatitt gir svært sterke magesmerter, gir uttalt sykdomsfølelse, og kan være svært alvorlig. Det er dessverre vanskelig å stille korrekt diagnose i tidlige faser av sykdommen. Derfor blir pasienter med akutt pancreatitt ofte svært syke før de kommer på sykehus.

Gallestein

Gallesteinsmerter

Sterke kolikksmerter, lokalisert til høyre siden av magen, høyt oppe i magen. Ledsages av kvalme og brekninger. Ved legeundersøkelsen finner legen som oftest betydelig palpasjonsømhet eller palpasjonssmerter i området under høyre costalbue.