TILBAKE TIL STARTSIDE

Hydronefrose

Til venstre i bildet sees 2/3 av venstre nyre. De fire mørke (svarte) feltene er deler av et utvidet nyrebekken. De måler inntil 16,8 mm i bredde. Normalt skal disse ikke sees, eller de måler kun 1-2 mm.

Denne pasienten hadde prostatakreft, som gjorde at urinen ikke kom ordentlig inn i blæren. Størrelsen på prostata med kreft var så stor at det ble trykk mot åpningene (ureterostiene) der urinlederne kommer inn i blæren.

Hydronefrose er en tilstand der urinen lager et tilbaketrykk i nyrebekkenet. Tilstanden er smertefull, men dersom hydronefrose-utviklingen går over svært lang tid, kan symptomene være svake. Hydronefrose gir smerter i nyreregionen eller i flanken.

Det er flere årsaker til hydronefrose:
1. Overgangsstenose. Urinen kommer ikke ut av nyrebekkenet på normal måte, og det bygges opp trykk i nyrebekkenet, og nyrebekkenet blir utvidet. Sees oftest hos unge mennesker.

2.
Prostatabesvær (hyperplasi eller kreft).Dersom blæren ikke blir ordentlig tømt ved vannlatningen, oppstår over tid økende volum i blæren. Til slutt blir volumet og trykket så stort av urinen gir tilbaketrykk til nyrebekken.

3. Svulst et sted langs ureter, slik at urinen blir hemmet i å renne fra nyren og til blåren. Se også overgangsstenose.